Join our team
May 2021 – Milan Ingegneria wins the design competition for the new Colosseum Arena Floor | Milan Ingegneria

The design competition for the new Colosseum Arena floor, which was announced at the end of 2020, was won by the group comprising the parent company Milan Ingegneria and the architectural firm Labics, managed by Maria Claudia Clemente and Francesco Isidori, as well as architect Fabio Fumagalli, the firms Croma and Consilium Società di ingegneria and Prof. Heinz-Jürgen Beste, consultant for archaeological aspects.

The idea of rebuilding the Colosseum Arena was launched by Minister Franceschini and supported by archaeologist Daniele Manacorda in 2014. It was then included in the Strategic Plan for Great Cultural Projects in 2015.

This project, which gives way to the integral restoration of the largest amphitheater in the ancient world, with a capacity to hold up to 87.000 spectators, will allow the public to fully understand its original use and function.

The arena interior measures 86 × 54 m, with an area of 3.357 sqm. The new floor will be feasible thanks to technological solutions that will guide the visitor in discovering the complex organizational and scenic machine present in Roman times.

The principles underlying the project are the protection and conservation of pre-existing archaeological structures, pursued both in substance and in form and created through organic integration with the monument. To allow this integration, a solution was given to all existing constraints: archaeological, structural, architectural, hydraulic, conservation, and managerial ones.

The new arena floor will enhance the conservation and protection of the archaeological structures located in the hypogea while at the same time making it possible to recreate the original appearance of the monument and complex scenic machine of the hypogea, as well as rendering the re-functionalization compatible with the immeasurable archaeological, architectural and social worth of the Colosseum.

Watch the video
Go to this project